1935 BMW Veritas 315

BMW1935
Veritas 315


  • Volledig aluminium carrosserie
  • Originele BMW onderdelen
  • Rijdt subliem
€ 320.000
Informeer nu
Deel deze wagen

In het uitdagende tijdperk na de Tweede Wereldoorlog in Duitsland was het leven zwaar. Beperkt voedsel, weinig energie en gerantsoeneerde benzine zorgden voor een troosteloos bestaan. Te midden van dit alles leek plezier maken, vooral in de vorm van autoracen, onmogelijk. De ontwikkeling van nieuwe raceauto's werd beperkt tot motoren van minder dan 1 liter, waardoor de somberheid nog verder toenam.

Toch overheerste de geest van petrolheads zoals Ernst Loof, het voormalige hoofd van BMW's pre-war motorsport afdeling. Verantwoordelijk voor BMW's overwinning in de Mille Miglia van 1939 met de iconische gestroomlijnde coupé, kreeg Loof te maken met beperkingen op de ontwikkeling van nieuwe racewagens. Hij liet zich niet afschrikken en besloot iets bijzonders te maken van gebruikte, vooroorlogse machines.

Het resultaat? De fantastische en razendsnelle Veritas, een creatieve mix van vooroorlogse mechanische onderdelen en naoorlogse styling die eind jaren 40 ontstond. Dit was een tijd waarin de schaarste aan competitieauto's leidde tot de creatie van talloze fascinerende 'specials'. De op BMW gebaseerde Veritas, aangedreven door de robuuste 2-liter zescilinder motor uit de succesvolle vooroorlogse BMW 328, werd een opvallende keuze voor onafhankelijke racers.

Onze veritas is geproduceerd door BMW in 1935 en begon zijn leven als roadster type 315. De eerste documentatie dateert van 30-12-1953 en is nog steeds geldig. In september 1956 was de auto eigendom van de heer C. Lagerwij.

Fast forward naar de jaren '60 toen de auto door het lot in handen kwam van de heer Van Dijk in Amsterdam, wat het begin was van een liefdesrelatie die meer dan 40 jaar duurde tot 2006. Toen kwam Andries Jans uit Apeldoorn, een gerespecteerd BMW- en Veritas-meester, die deze klassieke schoonheid opeiste.

De heer Jans restaureerde de auto volledig naar Veritas 2000 RS specificaties, waarbij hij alleen BMW onderdelen gebruikte. De carrosserie werd gedemonteerd en opnieuw gemonteerd op een andere Type 315 in Duitsland, terwijl de 1,5-liter motor (Type 315) werd gereviseerd en vergroot tot 2 liter (Type 328). De motor is getest en levert 125 pk (zie de dyno-resultaten in de documentatie). Er werd een Volvo versnellingsbak geïnstalleerd om het rijden te vergemakkelijken en de originele Type 315 versnellingsbak wordt meegeleverd.

Als pluim op de hoed werd PP-05-26 in 2015 uitverkoren als enige Veritas-exposant op de tentoonstelling 'Gemeinsam Gegeneinander' in het Prototyp Museum in Hamburg, Duitsland.

Vandaag de dag verkeert de wagen in uitzonderlijke staat, hij rijdt voortreffelijk en schakelt zeer soepel dankzij de Volvo versnellingsbak. Wat uitzonderlijk is, is dat je de mogelijkheid hebt om deel te nemen aan RT rally's onder de leeftijdscoëfficiënt van 1935 terwijl je een 125pk Bristol blok onder de motorkap hebt. Perfect voor wie aan de top wil staan in de Zoute Rally en vele andere evenementen.

Deze zeldzame en aantrekkelijke Duitse sportwagen wordt geleverd met FIA- en FIVA-papieren (2015), Nederlandse kentekenpapieren uit 1953, huidig Nederlands kenteken en een goed gedocumenteerde map vol belangrijke informatie en restauratiefoto's, aantekeningen van de eigenaar, een testbankcertificaat enzovoort. Nu beschikbaar bij Rock 'N Roll Classics

Interesse in deze BMW?

Laat uw gegevens achter in dit formulier en wij nemen contact met u op!

+32 (0)50/73 75 71
sales@rnrclassics.be

Heb je een gelijkaardige wagen te koop? We zijn geïnteresseerd!

Full name