1956 AC Ace-Bristol

AC1956
Ace-Bristol


  • Matching numbers and colors
  • Hardtop + lemans voorruit
  • 1,5 meter (race)geschiedenis
Prijs op aanvraag
Informeer nu Deel deze wagen

Onze legendarische en tevens volledig matching numbers & colors AC Bristol, beter bekend als ‘5BPG’, werd ooit bestempeld als ‘de snelste AC Ace van het Verenigd Koninkrijk’. En of ze deze naam waardig is: ze nam deel in 110 perfect gedocumenteerde races, haalde uitzonderlijke resultaten en kroonde zich tot de koning van onder andere circuits zoals Goodwood, Brands Hatch, Montlhéry, Oulton Park en Silverstone. Dit is tevens ook perfect aantoonbaar met een ongezien aantal race-foto’s waar je de Bristol nek aan nek ziet rijden met wagens zoals een Ferrari 250 GTO, die op vandaag enkel nog in musea te bewonderen zijn. Een nominatie en deelname aan Le Mans Historic is dan ook tekenend voor het uitzonderlijke karakter van deze wagen.

Het was op 15 september 1956 dat Ian Smith uit West Yorkshire één van slechts 686 AC Bristols kon bemachtigen. Uit de samenstelling van de wagen blijkt dat hij een fijne smaak en oog voor detail had. Hij koos voor de zeldzame light dynasty blue lak met het rode lederen interieur en vulde dit rijkelijk verder aan met opties zoals een hardtop, overdrive, hood scoop en een gebogen windscherm. Het totaalplaatje was een prachtige, unieke en bovengemiddeld uitgeruste Bristol. Naast de perfecte samenstelling van de wagen was zijn doel ook om er het snelste exemplaar van te maken die er rondreed. Hij liet vanaf het begin de prestaties opmerkelijk verbeteren door Bristol Works. Dit leverde ook op, door haar perfecte upgrades aan de motor en ophanging wist de wagen van 1956 tot 1965 een prachtig palmares aan overwinningen samen te rapen. Smith was zelf zo trots op de wagen dat hij er zich absoluut niet van weerhield om ook dagelijks met de Bristol te rijden. Het was dan ook meer dan normaal dat hij met de wagen via de openbare weg naar de races reed, enkele prijzen in de wacht sleepte en vervolgens via de openbare weg terug naar huis reed, over kwaliteit gesproken!

De wagen onderscheid zich niet enkel door haar ongezien goed gestoffeerde historiek, die perfect kan dienen als zondagse literatuur (12 ringmappen vol met originele facturen, brieven, restauratiefoto’s, officiële documenten, race-uitslagen en race-foto’s waarin je perfect de bijzondere evolutie van deze wagen doorheen de jaren kan terugvinden) maar tevens door haar kwalitatieve concours restauratie, met oog op detail en originaliteit, die de wagen onderging onder het strenge toeziend oog van Tony Bancroft, de toenmalige voorzitter van het AC register. Ze werd tot in de details en met het oog op originaliteit, nuts & bolts gerestaureerd door Brooklands Motor Company. Dergelijke wagens verdienen enkel het beste en ook hier werd met de hulp van enkele voormalige medewerkers van de AC fabriek de wagen volledig volgens originele specificaties gerestaureerd.

De carrosserie werd op de originele carrosseriemal, die tijdens de productie in de jaren 50 gebruikt werd, volledig hervormd. Uitzonderlijk voor wagens van deze leeftijd en met deze racehistoriek is dat de originele carrosseriedelen grotendeels gerecupereerd konden worden. Iedere paneel is exact als originele specificaties hersteld, waardoor ontelbare uren vakmanschap verborgen zitten onder de lak. Brits vakmanschap op zijn best! Een van de moeilijkste procedures doorheen het proces wat het vinden van exacte originele kleur van de wagen. Aangezien slechts 2 exemplaren de fabriek verlieten in het prachtige Light Dynasty Blue en er geen exacte formule voorhanden was leek het onbegonnen werk om de kleurencode te achterhalen, tot er op een originele zijspiegel (die trouwens nog steeds aanwezig is) enkele restanten van de originele lak aangetroffen werden. Aan de hand van dit kleurenstaal konden ze de originele kleurensamenstelling tot stand brengen en opnieuw vakkundig aanbrengen op de wagen. Als finishing touch maken de witte hood scoop en bijpassende witte spaakwielen het plaatje compleet. Het resultaat mag er zijn en is nog steeds zo adembenemend dat ze afgelopen jaar nog in de prijzen viel op het Zoute Concours D ’élégance te Knokke (België). De wagen blijft in de prijzen vallen is klaar om deel te nemen aan menig concours, races of rally’s.

Vergis je niet dit exemplaar is een echte wolf in schaapskleren en heeft haar streken absoluut niet verleerd. Dit concours gerestaureerde exemplaar heeft haar uitzonderlijke race prestaties niet verloren, het starten van de originele en matching 100D type 2.0 liter 6-cilinder motor tovert spontaan een lach op ieders gezicht en is naast een streling voor het oog ook een enorm plezier om mee te rijden. Het schakelen verloopt enorm soepel en zorgt ervoor dat deze wagen perfect bestuurbaar is voor ieder type chauffeur en rit. De wagen klinkt uitzonderlijk mooi, heeft veel kracht en ligt enorm goed in de bochten. Het is dan ook een ware sensatie om plaats te nemen achter het stuur.

Deze wagen bevat het beste van twee werelden, een zeer originele wagen met een uitzonderlijke historiek maar ook een perfecte rijderswagen die op iedere rally, race of zondagse rit de monden zal laten openvallen.

Dit is een kans die zich nog zelden zal voordoen om een perfect gerestaureerde en uitzonderlijk gedocumenteerde AC Ace-Bristol te bezitten die door de jaren in bezit was van beroemde racenamen, talloze overwinningen in historische races behaalde, volledig matching is en bovendien nog eens fantastisch rijdt. Nu beschikbaar bij Rock 'N Roll Classics!

Interesse in deze AC?

Laat uw gegevens achter in dit formulier en wij nemen contact met u op. Of: bel ons en ontdek het meteen!

+32 (0)50/73 75 71
sales@rnrclassics.be

Heb je een gelijkaardige wagen te koop? We zijn geïnteresseerd!

Full name